Odlad lax är hälsosamt och klimatsmart

Rapport från statliga forskningsinstitutet Rise slår hål på myterna om odlad lax

 

Hur hälsosamt är det att äta odlad lax?

  • Trots mer vegetabilier i fiskfodret har odlad lax från Europa ett högt innehåll av omega-3 fettsyror, selen och vitamin D.

  • Ett lågt intag av omega-3 fettsyror från sjömat tros vara en viktig riskfaktor för sjukdom och för tidig död, kopplat till mat.

  • Odlad lax i jämförelse med kött från nöt, gris och kyckling, ett högre innehåll av fleromättade fettsyror, omega-3 fettsyror, vitamin D, vitamin B12, jod och selen samt ett lägre innehåll av järn och zink.

Klimatsmart?

  • Norsk odlad lax har ett något högre klimatavtryck än svensk kyckling och gris, men betydligt lägre än nötkött.

  • Jämfört med europeiska animalieprodukter är klimatavtrycket av lax lägre.

  • Skulle klimatavtrycket räknas per näringsinnehåll i stället för per kilo, skulle lax ha lägst klimatavtryck.

Innehåller laxen oönskade ämnen i oroande halter?

  • Odlad lax innehåller mycket låga halter av tungmetaller.

  • Användningen av antibiotika i europeiska laxodlingar är försumbart låg.

  • Halterna av pesticider i laxfoder har ökat, men man har inte funnit pesticider i laxfilé. Nivån är så låg att den inte kan mätas.