Braxen-e1442234350954.x48800.jpg

Braxburgare på tallriken

Projektet Resursfisk vill hitta bättre sätt att ta tillvara på en underutnyttjade resurs – vi kallar den resursfisk – fin fisk som idag inte utnyttjas. Inhemska fiskar som mört, id och braxen har historiskt varit vanliga matfiskar men är nu sällsynta i fiskdisken.

Underutnyttjad fisk = lokal livsmedelsresurs

Nu pågår försök för att göra bland annat braxen mer attraktiv i köket.

– Braxen är stor, fjällig och hård med mycket ben, att filea den är inte att tänka på. Därför har vi börjat titta på andra metoder, säger Andrea Giesecke, projektledare för Framtidens mat på Axfoundation.

Tillsammans med bland annat länsstyrelsen Stockholm och Insjöfiskarnas centralförbund driver de ett projekt för hur en underutnyttjad fiskart som braxen ska kunna bli populär hos konsumenter. En del i projektet är att ta fram nya produkter

– Vi använder en köttbensapparat som manglar ut fjäll och ben åt ett håll och köttet åt ett annat. Köttet blir en massa som man göra fiskfärs av och på så sätt nyttjar vi ungefär 50-55 procent av den totala fisken, säger Andrea Giesecke.

Genom att ta tillvara på mer av den fisk som är vanlig i våra vatten kan vi stärka vår lokala livsmedelsförsörjning.

Projektet Resursfisk vill hitta bättre sätt att ta tillvara på denna underutnyttjade resurs – vi kallar den resursfisk – och samtidigt skapa möjligheter till ökad konsumtion av närfångad fisk. Ett sätt är att ta fram nya, attraktiva livsmedelsprodukter av dem.

Genom projektet skapas också förutsättningar för ett ekosystembaserat fiske. En viktig förutsättning för en långsiktigt hållbar förvaltning av fisken är att låta fiskens stora betydelse avspegla sig i priset istället för att volym är enda sättet att skapa en lönsamhet för yrkesfisket. Därigenom motverkas ett potentiellt överfiske.

Projekt Resursfisk vill bidra till

  • Ett ekosystembaserat och mer hållbart fiske.

  • Ett robustare livsmedelssystem.

  • Ökad konsumtion av svensk fisk.

  • Fler hållbara och hälsosamma fiskprodukter.

  • Mer resurseffektiv försörjning av lokal fisk.

  • Lokalt fångad fisk till fler människor.

  • Ökad medvetenhet hos konsumenter om vad svenska yrkesfisket har att erbjuda.

  • Ett diversifierat och livskraftigt yrkesfiske.

  • Möjligheter till nyrekrytering i yrkesfisket.

  • Ökad samverkan mellan yrkesfiske, privata organisationer och myndigheter.