Branschanalys av WWF:s fiskguide

unsplash-image-BvXUtQhTQzk.jpg

Flera glädjande nyheter för arter som är viktiga i Sverige men också flera områden där det finns förbättringsmöjligheter. Årets guide visar på många framsteg så som att makrillen nu får grönt ljus och även sillen i Bottenviken. Ett undantag är amerikansk hummer men här finns också MSC-märkta produkter att tillgå. Fiskbranschens Riksförbund arbetar för en hållbar blå livsmedelskedja och kommer fortsatt arbeta båda lokalt och internationellt för en ökad ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet för sjömaten.

Bakgrund:

I Sverige har många företag inom dagligvaruhandel och livsmedelsgrossisterna beslutat att inte saluföra fisk som har fått rött ljus av WWF. Därmed påverkar innehållet i guiden sjömatens förutsättningar på den svenska marknaden. Eftersom WWF inte önskar en dialog med branschen före lanseringen av guiden genomför Fiskbranschens Riksförbund en analys av förändringarna anslutning till den årliga lanseringen.Positiva nyheter

Makrill i Nordostatlanten får nu grönt ljus efter att andelen lekmogen fisk har ökat. I fiskhandeln finner du hel makrill och olika former av rökt makrill. I dagligvaruhandeln är konserverad makrill i tomatsås en viktig produkt.

Skarpsill från Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön får grönt ljus. Skarpsill används till ansjovisprodukter där Grebbestad Ansjovis kanske är den produkt som är mest vanlig.

Atlanto-skandisk sill (NVG) är fortsatt grön, det är positiva nyheter för sillmarknaden i Sverige- NVG sillen är den sill som är mest förekommande i Sverige för inläggning med anledning av dess storlek i kombination med den höga fetthalten.

Utvecklingsområden

Den amerikanska hummer som är burfångad i Kanada och USA får rött ljus om den inte är MSC-certifierad. Anledningen att WWF väljer att sätta rött ljus är att valen nordkapare, en hotad art, kan trassla in sig i linorna. Den svenska sjömatsmarknaden upplever att tillgången på MSC-märkt hummer kan bli utmanande eftersom enbart delar av det kanadensiska fisket är MSC-märkt. Fiskemetoderna i USA behöver utvecklas för att undvika problematiken. Fiskbranschens Riksförbund med medlemmar kommer direkt att ta kontakt för att få till en förbättring och minska risken för skador på nordkapare.

Tonfisk Skipjack från Indiska Oceanen får rött ljus. Det finns en god tillgång på MSC-märkt tonfisk från Indiska Oceanen. Skipjack från Indiska Oceanen säljs främst i konserv.

Torsk från Norska Havet innanför 12 nautiska mil kommer bli gul under 2021, tills ett nytt MSC-certifikat är på plats. Norge arbetar hårt för en återcertifiering och har goda förhoppningar att situationen är löst till vintern. Det finns mycket god tillgång på MSC-märkt torsk.