ICES vetenskapliga råd för NVG-sill 2022

Sill, makrill och blåvitling är jämte torsken i norska havet de mest värdefulla bestånden i Nordostatlanten både för ekosystemet och för sjömatsnäringen i Nordeuropa. Bestånden för atlanto-skandinavisk sill (NVG) är fortsatt livskraftiga, men ICES vetenskapliga råd för 2022 gällande fiske av NVG-sill är 598 588 ton, vilket är en minskning med 52 445 ton eller 8 % jämfört med 2021.

Ett grundläggande problem är att de berörda staterna inte kommer överens om en kvotfördelning i linje med forskarnas råd. Fiskbranschens Riksförbund ser allvarligt på bristen av en fullt ut fungerande förvaltning av atlanto-skandisk sill i Nordostatlanten. Vi arbetar aktivt tillsammans med den internationella organisationen North Atlantic Pelagic Advocacy (NAPA) för att NVG-sillens långsiktiga förvaltning, inbegripet kvotfördelningen mellan kuststaterna, skall förbättras och att fisket håller sig inom ICES råd samt beslutade kvoter. En fungerande förvaltning ger också möjligheter för att beståndet skall kunna få tillbaka sin MSC-certifiering.

Beståndstatus Atlanto-skandisk sill (NVG)

ICES konstaterar i sin senaste uppdatering att Atlanto-skandisk sill (NVG) har en lekbiomassa (SSB) tillräckligt stor för att beståndet ska kunna reproducera sig, men att fisketrycket är för högt. Det senaste vetenskapliga rådet från ICES för 2022 års fiske ligger på 598 588 ton, vilket är en minskning med 52 445 ton.

Förvaltningen av Atlanto-skandisk sill (NVG) samt makrill och blåvitling.

Tilldelningen av nationella kvoter baseras på fördelningsnycklar som reglerar andelen av totala kvoten (Total Allowable Catch). De flesta av fördelningsnycklarna sattes när reglerna för de 200 nautiska mil och ekonomiska zonerna grundades i slutet av 1970-talet. Nuvarande fördelningsnycklar baseras alltså till stor del på kuststaternas fångstregistreringar under perioden 1971–76.

Sedan fördelningsnycklarna beslutades har migrationsmönstret för bestånden ändrats vilket lett till krav på att andelsfördelning av kvoten mellan berörda stater måste uppdateras. En sådan förändring skulle innebära att länder med hög tilldelning enligt nuvarande historisk fördelningsnyckel förmodligen skulle behöva lämna ifrån sig kvotandelar. Problemet är likt för både NVG sill, makrill och blåvitling även om länderna med högst kvotandel skiljer sig åt.

Parterna har alltså inte enats om en fördelning av kvot i linje med forskarnas råd för varken NVG sill, makrill eller blåvitling. Fisket är därför i nuläget inte att betrakta som hållbart förvaltat även om lekbiomassan fortfarande är god. Därav uppnås inte heller certifieringskraven enligt MSC standarden.

Aktiviteter för förbättringar

Fiskbranschens Riksförbund är tillsammans med sina medlemmar aktiva inom den europeiska sammanslutningen NAPA (North Atlantic Pelagic Advocacy). Arbetet handlar dels om att påverka för att åstadkomma att de berörda länderna enas om avtal om totala tillåtna fångster av nordostatlantisk makrill, NVG. sill och nordostatlantisk blåvitling i linje med vetenskaplig rådgivning.

Centralt för arbetet inom NAPA är det konkreta fiskeriförbättringsprojekt (FIP) som startats för sill, makrill och blåvitling. Läs om pågående FIP. En FIP identifierar de miljöfrågor som behöver hanteras och anger de prioriterade åtgärder som ska vidtas. En FIP använder marknadens kraft för att stimulera positiva förändringar för hållbarhet i fisket och strävar efter att göra dessa förändringar robusta genom politisk förändring.

Stöd för inköp

De fiskeförbättringsprojekt (FIP) som pågår gör det möjligt för deltagande verksamheter att hävda att inköpen sker ansvarsfullt så länge programmet utvecklas enligt tidplanen. De flesta involverade verksamheterna har i enlighet med sina policys med sitt engagemang i en FIP legitim möjlighet att köpa från dessa fisken, trots nuvarande hållbarhetsutmaningar. Framsteg mot handlingsplanen mäts och offentliggörs oberoende.

Ett sätt att agera ansvarsfullt vid brister i förvaltningen är att köpa produkter från fisken som är aktiva inom fiskeriförbättringsprojekt (FIP), så länge projekten är internationellt erkända och levererar i enlighet med mål och tidplan.

Kontakta Fiskbranschens Riksförbund för mer information om aktuell status i de pågående fiskeförbättringsprojekten eller om ni kostnadsfritt önskar stödja arbetet inom NAPA.

Läs om ICES råd för 2022