Aktuellt online

In May 2018, first−sales value and volume increased in
Denmark, Estonia, Norway and Sweden over May 2017. NoI.n4th,e2s0a1m4e period, they dropped in Belgium, Latvia,
Lithuania, Poland, and the UK.


Over the past three years, average prices of European perch were the highest in Denmark (2,50 EUR/kg), followed by Estonia (2,28 EUR/kg) and Poland (1,94 EUR/kg). Average price of pike-perch in Denmark (8,33 EUR/kg) was 106% higher than that in Estonia (4,05 EUR/kg), and 99% higher than in Poland (4,18 EUR/kg).

In Croatia in 2017, the marine aquaculture production increased by 5% over 2016, while freshwater aquaculture experienced a decrease of 19%.
Läs hela inlägget »
Etiketter: eumofa ekonomi sverige eu
Näring för framtiden. Med en växande befolkning, ett ökat behov av mat och begränsad landareal måste vi erkänna att mer av mår mat måste komma från, och bli producerad i, havet skriver Anette Davidsen Näring för framtiden. Med en växande befolkning, ett ökat behov av mat och begränsad landareal måste vi erkänna att mer av mår mat måste komma från, och bli producerad i, havet skriver Anette Davidsen
I 2050 vil vi være over 9 milliarder mennesker på jorden. Vi må derfor produsere nesten dobbelt så mye mat som det vi gjør i dag.
Samtidig vil det stadig bli stilt nye, høye krav og forventninger til både helse, dyrevern og klima i matproduksjonen fremover. 


Omtrent 70 prosent av kloden vår består av hav. Likevel er det bare 2 prosent av verdens matvareproduksjon som kommer fra havet. Av disse 2 prosentene står Norge for rundt 2 prosent av den totale produksjonen. Vi er likevel verdens nest største sjømateksportør. Vi eksporterer nemlig opp mot 95 prosent av all fisken vi fanger og produserer. 

4 av 10 i Norges 25 viktigste sjømatmarkeder forbinder Norge med sjømat. Med et av verdens beste forvaltningssystem for fiskeri og havbruk, kombinert med naturgitte fordeler og vår kompetanse, svarer norsk sjømat i stor grad til forventninger når det gjelder både bærekraft, kvalitet og renhet. Norsk sjømater ettertraktet og lite tilsier at etterspørselen vil være mindre i tiden fremover. 
Läs hela inlägget »
Fra seansen i Fiskeridepartementet mandag der nylig avgått fiskeriminister Per Sandberg (Frp) (til høyre) ga nøkkelen til etterfølgeren Harald Tom Nesvik (Frp). Foto: Gunnar Blöndal Fra seansen i Fiskeridepartementet mandag der nylig avgått fiskeriminister Per Sandberg (Frp) (til høyre) ga nøkkelen til etterfølgeren Harald Tom Nesvik (Frp). Foto: Gunnar Blöndal
Norges fiskeriminister Per Sandberg (FRP) avgår efter turerna kring en uppmärksammad utlandsresa. Sandberg kliver också av från posten som vice ordförande i Fremskrittspartiet.

Ny fiskeriminister blir Harald Tom Nesvik (FRP).


Harald Tom Nesvik (FrP) ble i statsråd i dag utnevnt til ny fiskeriminister. Läs mer på Regjeringa.no >>

Bakgrunden är en resa som Sandberg gjorde till Iran tillsammans med sin flickvän. Där bröt fiskeriministern mot en rad av regeringens och den norska säkerhetspolisens säkerhetsföreskrifter. 

Han tog med sig sin jobbtelefon till ett land som den norska staten betraktar som ett högriskland, där det bedöms vara hög risk att norsk elektronik kan bli hackad. Sandberg informerade heller inte sitt departement eller den norska statsministerns kontor om att han var i Iran förrän dagen efter att han landat.
Läs hela inlägget »
Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida Ronge ambassadör för hållbart fiske. Under augusti reste hon tillsammans med MSC till Grönland för att se hur certifierat fiske bedrivs i praktiken. Till vardags driver Frida Ronge de nordisk-japanska restaurangerna Tak och Unn i Stockholm.

Frida Ronge är kreativ ledare för Tak och Unn i Stockholm som serverar en stor andel fisk och skaldjur. Under de senaste tio åren har hon medvetet handplockat råvarorna från havet för långsiktig hållbarhet. Nu fördjupar Frida Ronge kunskapen och engagemanget ytterligare genom att bli ambassadör för hållbart fiske hos certifieringsorganisationen MSC. 
Läs hela inlägget »
Det vestgrønlandske rejefiskeri har nu sikret sig det vigtige MSC-certifikat for bæredygtigt fiskeri for yderligere 5 år.
    
Det står fast efter at MSC-certifikatets hovedkontor i London den 31.juli har meddelt at man efter en omfattende gennemgang af fiskeriet efter rejer i Vestgrønland har udstedt et nyt certifikat, der er gældende for de næste fem år, frem til 2023.

Det fortæller Sustainable Fisheries Greenland-organisationen SFG´s formand, Lisbeth Due Schönemann-Paul.

Som det første grønlandske fiskeri nogensinde opnåede rejefiskeriet MSC-certifikatet for bæredygtighed i 2013. Et sådant certifikat har en gyldighedsperiode på fem år, og certifikatet har derfor skullet fornyes her i 2018.

En sådan re-certificering indebærer en helt ny vurdering af fiskeriet og er en temmelig omfattende proces, skriver SFG.

Men i tirsdags kunne MSC i London imidlertid meddele, at alle vurderinger og høringsprocedurer var gennemført med succes, og der er således udstedt certifikat, der er gældende for de næste fem år.
Også fiskeriet i Barentshavet efter torsk, kuller og sej, det vestgrønlandske fiskeri efter stenbider samt det vestgrønlandske fiskeri til havs efter hellefisk har opnået MSC-certificering.

Og det er altafgørende at man fortsætter den vej.
- Markedernes krav til bæredygtighed er markant stigende. De rigtigt store markeder i Asien er således også begyndt at kræve MSC-stemplet, så det er vurderingen, at arbejdet med MSC-certificering skal fortsætte, hvis vi vil sikre fortsat afsætning til gode priser, understreger Sustainable Fisheries Greenlands formand, Lisbeth Due Schönemann-Paul.

Källa: KNR - Greenlandic Broadcasting Corporation 3 aug 2018 >>
Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Etiketter




Om du inte får Aktuellt i din mailbox eller om du har bytt mailadress kan du kontakta oss här.

  • Här kan du ange din nuvarande adress om du bara vill börja prenumerera på Aktuellt.