Aktuellt online

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har under måndagen deltagit i ett möte med EU:s jordbruks- och fiskeministrar i Luxemburg och där beslutat om fiskemöjligheterna i Östersjön under 2019.

– För att vi ska kunna fiska och äta fisk från vårt närmsta hav även i framtiden krävs det att Östersjöns bestånd är livskraftiga. Sverige arbetar alltid för ett långsiktigt hållbart fiske i alla havsområden, men det är klart att Östersjön ligger Sverige och mig varmt om hjärtat, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Vad gäller utfallet för lax i hela Östersjön är jag riktigt nöjd med resultatet, då vi för första gången tar ett helhetsgrepp om laxförvaltningen och får med oss de andra länderna på en försiktigt TAC, Total Allowable Catch, och dessutom tar itu med det ”tjuvfiske” som enligt ICES förekommer i vissa länder. Detta är något som jag, tillsammans med min finska kollega, har jobbat för i många år och jag är särskilt glad att vi kunde få det på plats under vårt svenska ordförandeskap i det regionala forumet Baltfish, fortsätter landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Tyvärr kom vi inte helt i mål med torsk i östra Östersjön, men jag kommer fortsätta göra vad jag kan för att komma till rätta med den problematik och de utmaningar som vi har med det beståndet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Regeringen anser att fiskemöjligheter ska beslutas i enlighet med EU:s gemensamma fiskeripolitik (inklusive MSY-målet) och Östersjöplanen, dagens beslut ligger helt i linje med detta. Östersjöplanen är en flerårig förvaltningsplan för bestånden av torsk, sill och skarpsill i Östersjön.

Beslutade fiskemöjligheter för Östersjön för 2019 (i procent, jämfört med 2018)
Läs hela inlägget »
During the summer the first of three trials conducted by the Swedish University of Agricultural Sciences (SLU) and local fishermen from southern Sweden was concluded. The aim of the project is to improve the profitability of coastal fishing on wild cod. At present, the condition of Eastern Baltic cod is poor for a number of reasons including their small and skinny size which makes them unsuitable for the market.

Instead of throwing back these skinny cod, fishermen and researchers have joined forces in a project which then cultivates these fish under controlled conditions. The initial results indicate that on average the cod increased by 200 grams per fish, yielding 35% additional weight. As the latest ICES Baltic Fisheries Assessment Working Group report indicates, this is a significant increase.
Läs hela inlägget »
MAKRELL: Dei siste åra har kvar enkelt kyststat fastsett nasjonale kvoter i tråd med det den enkelte meiner er rett for seg. ARKIVFOTO: OLE ERIK KLOKEIDE MAKRELL: Dei siste åra har kvar enkelt kyststat fastsett nasjonale kvoter i tråd med det den enkelte meiner er rett for seg. ARKIVFOTO: OLE ERIK KLOKEIDE
Om inte kuststaterna enas om fördelningen och förvaltningen av bestånden, och om inte överfisket reduceras, kommer både NVG-sill och makrill att riskera att mista sin miljömärkning.

Dei siste åra har ikkje kyststatane til kolmule, makrell og norsk vårgytande sild vore samde om forvaltinga og fordelinga av desse artane.

Alle desse bestandane vandrar mellom sonene til kyststatane. Vi kan nytte norsk vårgytande sild som eksempel: Silda gyt i norsk sone, veks opp i russisk og norsk sone i Barentshavet, beitar og legg på seg i norsk sone, færøysk sone, islandsk sone og i internasjonalt farvatn. Slik er det også for makrellen og kolmula. Dei gyt ein plass, veks opp ein annan stad, og beitar «over alt». Kyststatane meiner difor, kvar for seg, å ha gode argument for at dei skal ha ein gitt del av dei enkelte pelagiske bestandane. 
Läs hela inlägget »
"våga bry dig lika mycket om maten du äter på restaurang som den du väljer i butik. Låt hållbara och certifierade råvaror bli en hjärtefråga även när du äter ute", skriver flera organisationer. Foto: "våga bry dig lika mycket om maten du äter på restaurang som den du väljer i butik. Låt hållbara och certifierade råvaror bli en hjärtefråga även när du äter ute", skriver flera organisationer. Foto:
Intresset för miljö- och klimatfrågan är större än någonsin och allt fler väljer hållbart i matbutiken. Men det finns en vit fläck på den hållbara matkartan – restaurangmaten.

En färsk undersökning visar att åtta av tio tycker det är viktigt att maten som serveras på restaurang ska vara hållbart producerad. Men trots detta så är det alldeles för få som berättar vad som ligger på tallriken. Vi tycker det är dags för restaurangerna att komma in i matchen!

Samtidigt som butikerna har gått i bräschen och erbjuder sina kunder ett stort och varierat utbud av certifierade produkter, är det förvånansvärt tyst bland många av landets krögare.

Visst finns det inspirerande initiativ från restauranger och hotellkedjor som certifierar sina restauranger, följer WWF:s Fiskguide och siktar på hög andel ekologiskt. Men de är alldeles för få och förändringen går alldeles för långsamt.
Läs hela inlägget »
Photo courtesy of Nissui Photo courtesy of Nissui
Next year’s pollock catch in the Western and Central Gulf of Alaska will drop substantially, according to the new catch limits for Gulf of Alaska species that are slated to be adopted by the North Pacific Fisheries Management Council. 

The proposal from the council, which passed on 4 October, would see a 34 percent decrease in total allowable catch for Alaskan pollock, down from 157,455 metric tons this year to 103,905 metric tons in 2019. 

A reduction in total allowable catch for Pacific cod is also expected for next year, down almost 6 percent from last year’s 13,096 metric tons in the Gulf of Alaska to 12,368 metric tons for 2019. 

On the other hand, the preliminary total allowable catch for sablefish is up 40 percent for next year from 11,505 metric tons this year to 16,190 tons next year. 
For deep-water flatfish, the total allowable catch has increased slightly from 9,385 metric tons to 9,499 metric tons. The proposed total allowable catch for shallow-water flatfish, however, dropped to 14,529 metric tons for next year as opposed to 15,373 metric tons this year. 

Further analyses will be undertaken before the values are set in stone for each of the species. The closing specifications for total allowable catch for the Gulf and Bering Sea will be determined at the council’s meeting in December. 

Källa: SeafoodSource 10 okt 2018 >>
 
Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Etiketter




Om du inte får Aktuellt i din mailbox eller om du har bytt mailadress kan du kontakta oss här.

  • Här kan du ange din nuvarande adress om du bara vill börja prenumerera på Aktuellt.