Lägre risk för stroke bland personer som följer kostråd

Genom att följa kostråd minskar risken för stroke. Det visar en ny dansk studie. Om du följer riktlinjerna för kost och äter hälsosamt, verkar du vara mindre benägen att drabbas av blödning eller blodproppar i hjärnan.

På så sätt sammanfattar danska forskare sina analyser av över 50 000 danskars vanor. Det skriver Science.com.

Informationen jämförs i mer än 2000 journaler för de deltagare som har blivit drabbade av blödning eller blodpropp i hjärnan, gemensamt kallad apnexia eller stroke. Ju mer kostrelaterade råd som folk rapporterade ha följt, desto lägre risk för stroke ser det ut att vara.

Men det kan verka självklart att man blir sund av att följa kostråd. Men faktiskt har den danska kostrådgivningen sällan jämförts direkt med risken att utveckla specifika sjukdomar.
"Det är inte att du bara kan sätta den positiva effekten av alla individuella mat tillsammans och säga att det är en risk att bli sjuk noll", beskriver Christina Catherine Dahm, som forskar sjukdomar och deras orsaker.

"Den enkla och intressant sak om vår studie är att vi tittar på allt på en gång, och då kan vi se att en lägre risk för stroke är relaterat till hur många kostråd att följa, oavsett vilken av dem du följer" sammanfattar Christina Catherine Dahm, docent vid institutionen för folkhälsa - Epidemiologi vid Aarhus Universitet.

Christina Catherine Dahm och hennes kollegor kan inte lägga exakta siffror på personer som får eller undviker stroke på grund av deras kost.

De kan bara läsa en tendens för människor som följer de lägsta kostråd (tre eller mindre) för att bli sjukare oftare än människor som följer de flesta kostråd (fyra eller fler).

Varje år drabbas 12 500 danskare av stroke. Varje tredje dör inom ett år. Detta gör att apoteket är den tredje vanligaste dödsorsaken i Danmark.

Slutsatserna från studien ligger väl i linje med liknande resultat utomlands, men studien visar inte faktiskt att de dieträttsliga riktlinjerna fungerar. Det noterar professor Allan Linneberg från Köpenhamns universitet.

Allan Linneberg påpekar att människor som lever efter kostrådgivning ofta lever hälsosammare på andra områden och tillhör en hög social grupp som fungerar bättre än människor i lägre sociala grupper.

"Det kan därför vara svårt att skilja effekten av kostråd från andra faktorer. Men jag vill uttrycka mig själv att resultaten inte talar mot den danska kostråd. Och det är bra ", säger Allan Linneberg, forskningschef vid Centrum för klinisk forskning och förebyggande vid Bispebjerg och Frederiksberg Hospital och professor vid Köpenhamns universitet.

Forskare från Aarhus Universitet kommer nu att upptäcka om kostrådgivning också verkar påverka sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdom, men också risken för övervikt och för tidig död.

Originalartikel på danska: Söndagsavisen 31 okt 2018 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln