Rapport: Räkor importerade till EU är trygga att äta

Importerad odlad räka är lika säker att äta som någon annan skaldjursprodukt som finns tillgänglig på europeiska marknader, enligt ny forskning som utförts av forskare vid University of Stirling.

Genom att använda EU-uppgifter för att utföra en riskbedömning på import av räkor fann forskare Dave Little och Richard Newton från Stirlings institut för vattenbruk, tillsammans med kollegor vid Shanghai Ocean University, att räkorimporten har blivit mycket säkrare för konsumenten de senaste åren.

"Jordbruksräka som importeras till EU har ett rykte bland vissa konsumentgrupper att vara av låg kvalitet och det återspeglas ibland i den vanliga pressen, liksom på internet", sade Newton. "Under flera årtionden - sedan import av odlade räkor först dök upp på stormarknadshyllor - har de haft ett negativt rykte gällande miljö och personal. Detta har inkluderat påståenden om att tropisk odlad räka odlas i förorenat vatten och behandlas med stora mängder kemikalier som kan vara skadliga för människors hälsa. "

Forskarna utförde en riskbedömning av importerade räkor som gjorde det möjligt för dem att beräkna den mängd som en genomsnittlig vuxen skulle behöva konsumera för att överskrida gränsvärden för dagligt intag (ADI) för något särskilt skadligt ämne.

Newton och teamet analyserade 18 års data från EU: s snabbvarningssystem för mat och foder (RASFF), som innehåller information om livsmedels- och foderimport som har visat sig innehålla förbjudna eller överdrivna mängder ämnen och därefter avlägsnas från marknaden.
Fritt översatt av Aktuelltredaktionen, resten av artiklen på engelska >>

Based on the information in the RASFF database covering 1998 to 2015, the study found that consumers would need to eat more than 300 grams of shrimp per day to exceed the ADI for antimicrobials, Newton explained.

The research also identified shortcomings in the RASFF system when it comes to determining ADIs, with the scientists concluding that in reality the ADI is likely to be "much higher" than the 300 grams calculated because the RASFF database only contains information on contaminated shrimp and not those available to consumers. 
"This means that imported farmed shrimp are no less safe than any other seafood product,” Newton said.

Over the 18-year period, the number of alerts dropped markedly despite shrimp imports increasing, meaning that shrimp have become much safer to consumers as exporting countries meet the safety demands of importers more effectively. 

The research found that numbers peaked in 2002, in relation to large numbers of consignments contaminated with antimicrobials. The researchers compared the RASFF data with coverage on shrimp that appeared in mainstream media over the same period and found that it tracked closely with the number of alerts, which are now a fraction of what they were in 2002.

However, the researchers found that information available on the internet has continued the negative narrative, which is based on practices mostly phased out and does not reflect improvements that have been made in the industry. They noted that many websites promoted the consumption of local, wild-caught species in favor of imports, despite some evidence showing that wild shrimp can also be contaminated with various harmful substances, and have ethical and environmental impact issues.
The study concluded that there was scope for the RASFF system to be improved to allow a better understanding of risk associated with food consumption, and also highlighted a need for standardizing testing procedures throughout E.U. member states, as well as third-parties.

The research was funded by the Seafood Importers and Processors Alliance.

Källa: SeafoodSource 29 okt 2018 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln