De tar fiskhuvud, skinn och ben tillbaka till matbordet

Projektet syftar till att utveckla nya processer och produkter baserade på marina biprodukter som annars slösas bort. (Foto: Lars Aake Andersen / Nofima) Projektet syftar till att utveckla nya processer och produkter baserade på marina biprodukter som annars slösas bort. (Foto: Lars Aake Andersen / Nofima)
Fritt översatt från originalartikel.

Nytt projekt kommer att omvandla resterande biprodukter till högkvalitativa och funktionella ingredienser genom att använda effektiva och hållbara bearbetningsmetoder.

Alla vet att att det är bra att äta färsk fisk, men genom att bara äta filéerna och kassera biprodukterna, såsom huvud, skinn och ryggrad missar vi många värdefulla näringsämnen som kan gynna vår hälsa.

"I dag skördar vi inte alla fördelar med fisken vi konsumerar", säger projektkoordinator Katerina Kousoulaki från Nofima, Norge.

"Även om vi ofta äter små fiskar som sardiner eller ansjovis hela, är det svårare att få biprodukter från större fisk, till exempel torsk eller lax, till middagsbordet."

Det EU-finansierade projektet AQUABIOPRO-FIT syftar till att ta fram proteiner och bioaktiva ämnen från vattenbruk och biprodukter från fisket till vår livsmedelskedja genom näringstillskott.

Med hjälp av hållbar bearbetningsteknik kommer forskare att koncentrera näringskomponenterna samtidigt som produktkvaliteten bibehålls och avfallet minimeras. Detta kommer att resultera i effektivare användning av biomassa och utveckling av produkter som ger hälsoeffekter till konsumenter med låg miljöpåverkan.

Extremt underutnyttjad
Idag slösas ungefär hälften av all biomassa bort trots deras rikedom i proteiner och bioaktiva föreningar. Av fem miljoner ton biprodukter från fiskeindustrin används endast viss del för foder, mat till sällskapsdjur och kosttillskott. Resten kasseras. Följdaktligen är denna proteinkälla extremt underutnyttjad.

AQUABIOPRO-FIT tar dessa restbiprodukter och omvandlar dem till högkvalitativa, funktionella ingredienser med effektiva och hållbara bearbetningsmetoder.

"Vi kommer att utveckla processer för att isolera och stabilisera dessa ingredienser, så att de kan läggas till mat och dryck", förklarar Kousoulaki. "Deras funktionalitet och effektivitet kommer givetvis att bedömas med hjälp av toppmoderna prekliniska modeller och kliniska test."

Fiskhuvud, ryggrad, skinn och tarmar är källor till värdefulla proteiner och peptider, såsom kollagen och gelatin, lipider och mineraler. Manteldjur är rika på cellulosa och protein. Bortsett från deras näringskvalitet uppvisar dessa ingredienser även intressanta terapeutiska funktioner som kan användas för att hantera depression och inflammation.

Cirkulär ekonomi
De extrakt som ska undersökas innefattar proteinisoler, fleromättade fettsyror (PUFA), vitaminer, mineraler och andra bioaktiva föreningar. Eftersom de är i sin naturliga form har de större biotillgänglighet och är således överlägsen syntetiskt härledda tillskott.

"AQUABIOPRO-FIT möjliggör en cirkulär ekonomi" som projektkoordinatorn lägger till. "Det förenar de största fiskena i Europa, bygger broar mellan producenter av potentiellt värdefull biomassa från biomassa och europeiska medborgare genom innovationer, interventionsstudier och utbildning."

Projektets resultat kommer att användas för att stimulera olika sektorer inom livsmedelsindustrin - från vattenbruk till livsmedelsförädlare och slutligen färdiga produkttillverkare. Det övergripande målet är att utveckla nya processer och produkter baserade på marina biprodukter och skapa en betydande och hållbar inverkan.


Av: Katerina Kousoulaki
Källa: Nofima Norska institutet för mat, fiske och vattenbruk Forskning
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln