Affärside: Vill fiska japanska jätteostron

Bild: Stefan Berg Bild: Stefan Berg
En företagare i Grebbestad vill undersöka möjligheten att fiska vilda japanska ostron för försäljning. Jordbruksverket tycker att projektet är intressant och kommer att stödja det ekonomiskt.

I projektet vill företagaren, Lars Eriksson i Bryggudden Musslor, ostron och alger AB, ta reda vad som är lämpliga förhållanden för att kunna fiska vilda japanska ostron.

Han vill också veta om det behövs ytterligare forskning för att säkerställa att fisket är långsiktigt hållbart vad gäller ekonomi och miljö.
– Vi importerar 350 ton ostron varje år, bland annat japanska ostron, och det ökar hela tiden. Vi skulle lika gärna kunna fiska upp de japanska ostronen själva, säger Lars Eriksson.
Han kommer att göra flera olika studiebesök, samla in information, göra nulägesanalyser, testa olika skördetekniker och även olika skördeplatser.

Jordbruksverket bidrar med högst 285 000 kronor. Föreningen "Leader Bohuskust och gränsbygd" är redo att bidra med 141 000 kronor. Företagarens egen insats i projektet är beräknad till 52 000 kronor och sammanlagt blir det 478 000 kronor.
Jordbruksverket har satt den 31 maj 2019 som slutdatum för sitt ekonomiska stöd till projektet.

Japanska ostron, även kallade japanska jätteostron, upptäcktes i de bohuslänska farvattnen första gången 2007. Dessförinnan hade ett misslyckat odlingsförsök gjorts i Bohuslän på 1970-talet.

Det vilda ostronen är 8-20 centimeter men de kan också bli dubbelt så stora.
De är tåliga och växer snabbt vilket gör att de konkurrerar om plats och föda med blåmusslan och det europeiska ostronet Ostrea edulis.

Källa: Bohusläningen 20 sept 2018 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln