Nya regler om upptag av sill/strömming i Östersjön
 

Ändring av LIVSFS 2014:22 om vissa fiskarter från Östersjöområdet Ändrad genom LIVSFS 2018:7.

Livsmedelsverkets föreskrifter om ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:22) om vissa fiskarter från Östersjöområdet.


Bakgrund
Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2014:22) om vissa fiskarter från
Östersjöområdet reglerar bland annat från vilka områden sill/strömming (och produkter därav) får tas upp och föras ut till resten av EU utan att åtföljas av
dokumentation om provtagning. Reglerna är till för att hantera problematiken
med höga dioxin och dioxinlika PCB i fet fisk från Östersjöområdet som överskrider
EU:s gränsvärden och som Sverige har fått ett undantag ifrån. Ny vetenskaplig information motiverar att vissa lättnader ges vad gäller utförseln av strömming/sill.

När träder föreskriften i kraft?
Den 1 oktober 2018

Vilka berörs av föreskriften?
Regelförändringar berör fiskare, mottagare av fisk samt förädlare av fisk som säljer
fiskeriprodukter av strömming/sill till andra medlemsstater.

Vad innehåller föreskriften?
Bilagan till föreskriften ändras så att det anges att Clupea harengus (sill/strömming) får tas upp från ICES statistiska delsektioner 24, 25, 26 och 27 samt att sill/strömming från ICES statistiska delsektion 28-2 får saluföras som livsmedel om fisken är högst 21 cm.

Ändringar med mera
Föreskrifterna är ändrade och finns i konsoliderad version (2018-09-18) som innehåller ändringar till och med LIVSFS 2018:7

Livsmedelsverkets föreskrifter LIVSFS 2018:7 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln