Kungen fångade dagens största fisk: ”Väldigt nöjd”

På onsdagen besökte kung Carl Gustaf Landskrona hamn för att lära sig mer om torskarna i Öresund. Foto: KUNGAHUSET.SE På onsdagen besökte kung Carl Gustaf Landskrona hamn för att lära sig mer om torskarna i Öresund. Foto: KUNGAHUSET.SE
Dagens största fisk – den drog ingen mindre än kung Carl Gustaf upp, vid sitt besök i Landskrona hamn.
Tillsammans med Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund åkte kungen ut på havet och fick uppleva ett välmående Öresund.


– Jag tror att han var väldigt nöjd över att se att det går att fiska torsk med spö i Öresund, säger kommunikationschefen Andreas Ollinen.

Kung Carl Gustaf besökte på onsdagen Landskrona hamn, efter en inbjudan från Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund. Den röda tråden för dagen var torskarna i Öresund.

– Vi hade bjudit in kungen för att vi ville visa upp ett bra exempel på hur man kan förvalta ett vatten, i detta fall Öresund. Väster och öster om Öresund är situationen för torsken riktigt dålig, men just i Öresund har man ett livskraftigt bestånd. Kungen är engagerad i de här frågorna sedan länge, han har ett intresse för vattenmiljö och fiske, säger Andreas Ollinen, kommunikationschef, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.
Kungen fick dagens största fångst
Under den strålande solen drog sällskapet upp flera fiskar – och kungen själv tilldelades en medalj för sin fenomenala fångst.

– Vi hade en jättefin dag på Öresund, utan vind och med strålande sol. Det nappade en del sill och torsk, säger Anderas Ollinen och fortsätter:
– Kungen själv fick napp, en jättefin torsk. Den var stor, faktum är att det utan tvekan var dagens största. Kungen tilldelades en medalj för den fina fisken, det verkade han glad över. Jag tror att han var väldigt nöjd över att se att det går att fiska torsk med spö i Öresund, det är ingenting man gör i Östersjön eller på Västkusten.

Tonfisk på 400 kilo
Flera personer befann sig på båten, däribland några av kung Carl Gustafs vänner.
– Ombord på båten var bland annat folk från Marint kunskapscentrum, landshövdingen i Skåne (Anneli Hulthén, reds anm) och ett antal vänner till kungen.
Båten lämnade hamnen vid 11-tiden på förmiddagen och kom tillbaka runt tre timmar senare.

– Det var en tur med intressant innehåll. Rätt förvaltat är Öresund ett havsområde som kan ge en hållbar miljö och arbetstillfällen. I stora delar av Europa kan man inte uppleva det som man kan här, nu för tiden kan man till exempel se tumlare, delfiner ibland och tonfiskar som väger upp mot 400 kilo. Det är ett väldigt intressant område.

Källa: Kvällsposten 5 sept 2018 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln