ICES: nolluttag på sill i Kattegatt/Skagerack och Västra Östersjön

ICES har rekommenderat ett nolluttag på sill i Kattegatt/Skagerack och västra Östersjön.

Enligt ICES regler måste åtgärder vidtas för MSC-certifieringen. Enklast och billigast är att begära suspendering till beståndet återhämtats.


Den tyska producentorganisationen ligger först i spåret varvid producentorganisationerna i Danmark och Sverige avvaktar resultatet från Tysklands diskussioner med MSC.
 
Den tyska pelagiska producentorganisationen och MSC är dock inte överens om hur reglerna ska tolkas avseende suspendering av MSC-certifieringen på sillen i västra Östersjön och Skagerack/Kattegatt.

MSC införde i våras en ny regel att certifieringen skall gälla även 30 dagar efter suspenderingen, så kallad anpassningstid. Den nya regeln börjar gälla från och med 1 september. MSC anser dock att i och med att Tyskland började med en om-certifiering innan den 1 september så är det de gamla reglerna som gäller, det vill säga inga extra 30 dagar.

Vi har inte fått något slutligt besked om hur detta kommer sluta. Men vinner MSC så kommer Tysklands certifiering att suspenderas den 21 september och börja gälla direkt. Detta innebär att även vår certifiering, som Sverige har med danskarna, upphör den 21 september. Vi går in och själv-suspenderar/pausar den då för att om inte annat undvika att behöva om-certifiera när beståndet har nåt över den nya referenspunkten.

Rapporterat för FR
av Bengt Gunnarsson, Camparus

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln