Självstyrande u-båt sjösatt på västkusten

Sjösättning. Bild: Lasse Edwartz Sjösättning. Bild: Lasse Edwartz
Den unika u-båten är sju meter lång, obemannad och kan förses med ett antal sensorer som gör det möjligt att kartlägga och undersöka havsområden som aldrig tidigare har synats.

Den planerade bottenforskningen ska äga rum i Antarktis, med början i januari 2019. 

– Det har tagit fem år att förbereda och bygga undervattensfarkosten som ska sändas in under 500 meter tjocka istäcken. Där hoppas vi nu kunna hämta information om livet och miljön där inne, säger professorn i oceanografi vid Göteborgs universitet, GU, Anna Wåhlin.
Projektet har ägt rum i samarbete med Chalmers och Stockholms universitet. U-båten som byggts av ett företag i Norge och har kostat 34 miljoner kronor. Projektet har finansierats av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Hon berättar att forskningen misstänker, att varmvatten från djuphaven smälter isen i Antarktis underifrån. Och exakt hur det påverkar livet på jorden är inte helt klarlagt.
– Vi vet att djuphavet fungerar som värmelagring för jordklotet och att om man släpper ut den värmen skulle jorden bli obeboelig, säger biträdande universitetslektor Sebastiaan Swart vid GU.

Med den nya u-båten (en så kallad Autonomous Underwater Vehicle, AUV) som visades med premiärtur utanför Kristineberg på onsdagen, hoppas man bland annat få svar hur långt inlandsisen en gång sträckte sig och att man ska kunna följa klimatets utveckling tusentals år tillbaka i tiden. 

Klarar att gå ner till 3 000 meters djup
Den nya forskningsubåten kan förprogrammeras för 500 kilometer långa turer in under isen. Där ska den ta vattenprover och mäta kemi, biologi och fysik i havet.
– Man mäter oftast isens utbredning via satellit i dag. Men tjockleken är svårare att mäta från satellit. Man har ofta varit tvungen att borra hål i isen för att får tjockleken och det är omfattande arbete. Med hjälp av u-båten blir detta enklare, säger Anna Wåhlin.

När u-båten premiärvisades hade den förprogrammerats till att dyka från ytläge dyka ner till 50 meter i Gullmarsfjorden och komma upp längre bort, dyka igen och så vidare. Men den här båten klarar att gå ner till 3 000 meters djup.

– Det finns två liknande undervattensfarkoster som vi känner till i världen. Vår u-båt kan röra sig 25 kilometer på en dag under isen vara ute för mätningar ganska länge innan batterierna behöver laddas.

Källa: GP 23 augusti 2018 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln