Vill se mer regionala fiskekvoter

Anders Johnsson (M) och Karl-Erik Olsson (S). Foto: Malin Theln/Sveriges Radio Anders Johnsson (M) och Karl-Erik Olsson (S). Foto: Malin Theln/Sveriges Radio
Under tisdagen höll tre sydsvenska landshövdingar ett krismöte om det lokala kustnära fiskets framtid. Bra att frågan uppmärksammas på högre nivå, tycker Simrishamns kommunledning.
Simrishamns kommun har i flera år jobbat för att ha kvar en levande fiskehamn.


- Att vi fick till ett möte med tre landshövdingar från Skåne, Halland och Blekinge, det visar att de från de olika länen tar det på allvar och ser problematiken i det här, säger kommunstyrelsens ordförande, Karl-Erik Olsson (S).

- Jag tänker att det är lika naturligt att jobba med levande fiskehamnar som att jobba med levande landsbygd. För just nu är det en strukturomvandling som gör att väldigt många fiskare försvinner, säger oppositionsrådet Anders Johnsson (M).
Det var landshövdingarna Sten Nordin i Blekinge, Anneli Hulthén i Skåne och Lena Sommestad i Halland som träffades i Malmö på tisdagen för att diskutera fiskefrågan.
I Simrishamn ser kommunen frågan om det lokala kustnära fisket som en viktig samhällsfråga, för att bevara en levande fiskehamn men också för att ha kvar stadens förädlingsindustri, som är beroende av att fisk regelbundet landas i hamnen.

- Den sysselsätter rätt många människor i Simrishamns kommun och därför är den, som jag upplever det, oerhört viktig, samtidigt får man en levande hamn på det här sättet, säger Karl-Erik Olsson (S).

- En fiskare på sjön sysselsätter mångfalt fler på land, just för jobbens skull har fisket stor betydelse, särskilt för Simrishamn som bara något år sedan var Sveriges största fiskehamn, säger Anders Johnsson (M).
 
Vi har torskbeståndet i Östersjön som är i obalans, vi har en situation med en olönsamhet i torskfisket på grund av en prispress globalt sett, vi behöver utveckla närmarknaden och färsk fiskmarknaden, och naturligtvis också det växande sälbeståndet som i perioder i princip omöjliggör ett garnfiske.
Madeleine Lundin, Marint centrum i Simrishamn.

 
Idag finns bara en handfull yrkesfiskare kvar i Simrishamn, men kommunen hoppas ändå att ett småskaligt kustnära fiske ska kunna fortsätta vara en näring på sikt. Men det, menar kommunen, förutsätter att rätten att fiska torsk, alltså att ha torskkvoter i Östersjön, finns kvar lokalt även om dagens aktiva lokala yrkesfiskare minskat i antal.
Kommunen vill därför se ett utökat system med regionala kvoter, en fråga som kommunen nu prioriterar, berättar Madeleine Lundin på Marint centrum i Simrishamn.

 - Det vi bedömer är akut nu är just att säkerställa att den fisken som simmar omkring i havet precis utanför här, att vår tillgång till den resursen kan säkerställas på lång sikt, säger Madeleine Lundin.

Men frågan om fiskets problem har många fler aspekter.
- Vi har torskbeståndet i Östersjön som är i obalans, vi har en situation med en olönsamhet i torskfisket på grund av en prispress globalt sett, vi behöver utveckla närmarknaden och färsk fiskmarknaden, det finns en stor möjlighet där, och naturligtvis också det växande sälbeståndet som i perioder i princip omöjliggör ett garnfiske, säger hon.
 
Källa: Sveriges Radio P4 22 augusti 2018 >>

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln