Per Sandberg avgår

Fra seansen i Fiskeridepartementet mandag der nylig avgått fiskeriminister Per Sandberg (Frp) (til høyre) ga nøkkelen til etterfølgeren Harald Tom Nesvik (Frp). Foto: Gunnar Blöndal Fra seansen i Fiskeridepartementet mandag der nylig avgått fiskeriminister Per Sandberg (Frp) (til høyre) ga nøkkelen til etterfølgeren Harald Tom Nesvik (Frp). Foto: Gunnar Blöndal
Norges fiskeriminister Per Sandberg (FRP) avgår efter turerna kring en uppmärksammad utlandsresa. Sandberg kliver också av från posten som vice ordförande i Fremskrittspartiet.

Ny fiskeriminister blir Harald Tom Nesvik (FRP).


Harald Tom Nesvik (FrP) ble i statsråd i dag utnevnt til ny fiskeriminister. Läs mer på Regjeringa.no >>

Bakgrunden är en resa som Sandberg gjorde till Iran tillsammans med sin flickvän. Där bröt fiskeriministern mot en rad av regeringens och den norska säkerhetspolisens säkerhetsföreskrifter. 

Han tog med sig sin jobbtelefon till ett land som den norska staten betraktar som ett högriskland, där det bedöms vara hög risk att norsk elektronik kan bli hackad. Sandberg informerade heller inte sitt departement eller den norska statsministerns kontor om att han var i Iran förrän dagen efter att han landat.
Det har också blivit känt, sedan Sandberg själv erkände, att han tagit med sig sin jobbtelefon till Kina. Alltså ytterligare ett brott mot säkerhetsrutinerna, rapporterar nyhetsbyrån NTB.
– Per har själv bett om att få avgå och jag tycker att det är ett riktigt beslut, sade statsminister Erna Solberg på en presskonferens under måndagen, rapporterar Aftenposten.

Hon sade de säkerhetsråd och rutiner som finns för resor måste efterlevas, vilket Sandberg inte gjort. Per Sandberg själv kallar sin avgång för ”vemodig” och ”sorglig”, men säger samtidigt att allting har ett slut.
– Jag tror faktiskt att jag kan bidra till att prioritera och utveckla fiskenäringen såväl innanför som utanför regeringen.

Sandbergs flickvän kallar processen som lett fram till hans avgång för ”en häxjakt”, i ett sms till VG. Något som Jonas Gahr Støre, partiledare för det oppositionella Arbeiderpartiet, inte håller med om.
– Jag tycker både pressen och oppositionen i Stortinget har gjort sitt jobb och tagit sitt ansvar genom att ställa frågor, säger han till VG.

Han säger att de har flera frågor till Erna Solberg om hur regeringen har hanterat ärendet, vilket Audun Lysbakken, ledare för Sosialistisk Venstreparti (SV), håller med om.
– Ärendet är långt ifrån över. Vi måste gå till botten med flera saker, bland annat väntar vi på svar från statsministern gällande säkerhetsrutiner vid andra departement och vi vill ställa fler frågor om hur hon följde upp de varningar hon fick i maj, säger han till VG.

SV har krävt svar på om liknande händelser har inträffat förut, och har nu fått svar. Regeringen medger att flera andra regeringstoppar har tagit med sig jobbtelefonen till högriskländer som Ryssland, Kina och Iran utan att det gjorts en säkerhetsutvärdering.
Nu vill SV få till en utfrågning i Stortingets kontrollkommitté, skriver VG. 

Källa: Dagens Nyheter 13 augusti 2018 >>

Läs mer om saken:

Per Sandberg trekker seg -
Dagens Næringsliv 13 aug 2018 >>

Per Sandberg til pressen: – Hverken du eller noen andre er ferdige med Per Sandberg
Dagens Næringsliv 13 aug 2018 >>

Video från presskonferensen
Dagbladet 13 aug 2018 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln