Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida Ronge ambassadör för hållbart fiske. Under augusti reste hon tillsammans med MSC till Grönland för att se hur certifierat fiske bedrivs i praktiken. Till vardags driver Frida Ronge de nordisk-japanska restaurangerna Tak och Unn i Stockholm.

Frida Ronge är kreativ ledare för Tak och Unn i Stockholm som serverar en stor andel fisk och skaldjur. Under de senaste tio åren har hon medvetet handplockat råvarorna från havet för långsiktig hållbarhet. Nu fördjupar Frida Ronge kunskapen och engagemanget ytterligare genom att bli ambassadör för hållbart fiske hos certifieringsorganisationen MSC. 

– Frida Ronge var ett självklart val som ambassadör eftersom hon kan öka konsumenternas intresse för hållbar sjömat genom sin kulinariska inspiration. Det är också viktigt att hjälpa konsumenter att få upp ögonen och våga prova något nytt. Om vi kan bredda vårt register av matfiskar hjälper vi haven på traven, säger Minna Epps, Director, MSC, Skandinavien & Östersjöregionen.

I augusti reste Frida Ronge till Grönland med MSC eftersom landet ligger i framkant för hållbart fiske. Det beror till stor del på kooperativet Royal Greenland som är en av Grönlands största arbetsgivare och ägs av landets självstyre. Under besöket har Frida Ronge fått följa fångsten från havet till fiskfabrikerna.

– Royal Greenland är främst kända i Sverige för sina certifierade kallvattensräkor. Min största upptäckt var dock en certifierad liten grönländsk hälleflundra som jag inte sett på svenska marknaden tidigare, säger Frida Ronge. Att vara på plats på Grönland och se den krympande inlandsisen framför mig har ökat motivationen för förändring ytterligare.

Både Tak och Unn är sedan tidigare MSC-certifierade vilket betyder att alla fisk- och skaldjursrätter med MSCs blå fiskmärke kan spåras från hav till fat.
– Jag har fokuserat på hållbara råvaror från havet en längre tid och intresset för både Sverige och Nordostatlanten har ökat med åren, säger Frida Ronge. För att kunna göra rätt val behöver jag veta vart råvaran kommer ifrån, att arten är hållbar och fiskad på rätt sätt. Certifieringar underlättar mitt arbete enormt och gör samtidigt en faktisk skillnad.

Tidigare i år mottog även Tak och Unn Merroir Award av White Guide för att ha förnyat och fördjupat förhållningssättet till marina råvaror utifrån ett hållbarhetsperspektiv. 

För mer information, vänligen kontakta:
Frida Ronge, kreativ ledare på Tak
Mail: frida.ronge@tak.se

Linda Sörnäs, kommunikationschef MSC
Mobil: 0738-022 503, 
Mail: linda.sornas@msc.org


Källa: TAK/MyNewsdesk 14 aug 2018 >>
 

Om MSC
Marine Stewardship Council är en internationell, icke-vinstdrivanded organisation, som grundades 1997 för att lösa problemen med överfiske globalt. Visionen är ett levande hav med livskraftiga fiskbestånd idag och i framtiden. Det sker genom certifiering av hållbara yrkesfisken samt ett miljömärke på produkter. För att en vara ska få bära MSC:s miljömärke ska fisket ha klarat en miljöstandard och leverantörskedjan en spårbarhetsstandard. Det kontrolleras av oberoende experter. MSC arbetar endast med vildfångad fisk och skaldjur. 
www.msc.org/se

Om Tak och Unn
Tak & UNN drivs av Petter Stordalens hotellgrupp Nordic Hotels & Resorts, tillsammans med bl.a. grannhotellen At Six och Hobo, The Thief Oslo, Copperhill Åre, Yasuragi Hasseludden, Skt Petri Köpenhamn. Grannhotellen och dess restauranger är en del av Urban Escape Stockholm som växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. 5 fastigheter, 4 gator och 2 torg med kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.
www.tak.se

www.unnrestaurant.com

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln