Sunt för överviktiga att äta fisk

Fyra av fem kronor som tjänades på sjömat i Norge i fjol härrör från odling, förädling och försäljning av atlantisk odlad lax enligt Nordea. Fyra av fem kronor som tjänades på sjömat i Norge i fjol härrör från odling, förädling och försäljning av atlantisk odlad lax enligt Nordea.
- Äter du fisk kan du förebygga högt blodtryck, högt blodsocker och högt kolesterol oavsett om du är överviktig eller ej, säger foskaren Oddrun Anita Gudbrandsen.

Vid universitetet i Bergen ligger de i framkant när det gäller forskning på proteiner från fisk och vilken förebyggande effekt dessa har på livsstilssjukdomar.

Sill och lax helt olika
Förr var ett protein ett protein. Sen började man tala om att fiskproteiner var annorlunda än växtprotein och andra proteiner. Nu har Gudbrandsen och hennes kollegor upptäckt att även proteiner från olika fiskarter kan ha olika effekter på hälsan.

Till exempel är sill och lax helt olika. Medan proteiner från lax har gynnsam effekt på blodsockret, har sillproteiner positiv effekt på kolesterol, men ser inte ut att påverka blodsockret.

Inte tillräckligt med fiskolja (tran)
Det tar lite tid att få effekt av fiskproteinerna, det handlar om en lång tids konsumtion. Du blir kanske inte slankare av att äta dessa proteinerna - men sundare. Då blir det i nästa steg lättare att fortsätta leva sunt och gå ned i vikt. Det är bättre att äta en fiskmiddag än att äta en hamburgare och äta fiskolja som tillskott, påpekar forskaren.

- Men du kan ändå äta tran?
- Ja, men då får du inte i dig de goda proteinerna som du får om du äter fisk.
- Detta betyder att vi måste äta både sill och lax?
- Ja, vi är tillbaka till att vi måste variera vår kost.

Inte lätt att jämföra
- Hur är det med proteiner från torsk, och vilka fiskproteiner är bäst?
- Proteiner från torsk har också god effekt på blodsockret. En av mina stipendiater har nyss fått en artikel publicerad som antyder att proteiner från torsk har en positivi effekt på blodsockret.

Med det är inte lätt att jämföra proteiner; sill och lax har mycket fett, eftersom dessa fisktyperna innehåller mycket fett, medan torsk nästan inte har fett alls i sina muskler. När vi skall bortse från fettet får vi nya produkter med nya egenskaper, förklarar Gudbrandsen.

Feta råttor
Forskarna har designat försök för att se om dieter med fiskprotein kan hindra feta råttor att utveckla livsstilssjukdomar.

Feta råttor får livvsstilssjukdomar på samma sätt som oss människor, med högt blodtryck, högt kolesterol, dålig kontroll på blodsockret och de lagrar mycket fett runt inre organ. Forskningen visar så lång att råttorna förblir feta, men inte så sjuka, om de äter fisk. Vissa typer av fisk är mer gynnsamma än arndra. Men vissa fiskproteiner har ingen effekt.

Hälsoeffekt för äldre
- Torskfilén innehåller liet fett jämfört med filéer från feta fiskarter som lax och sill. Men all fiskfilé innehåller ca 20% protein. Detta för att torsk har högt fettinnehåll i levern men inte i musklerna.

Proteiner är bra för muskler och har god hälsoeffekt för äldre människor.

- Hur skall vi förhålla oss till proteiner?
- För de flesta av oss räcker det att äta en helt vanlig och varierad kost. Några extra proteiner i form av mjölkprotein är jättebra. Om kosten blir ensidig kan man missa andra näringsämnen i maten. Äldre människor är en grupp där proteiner kan ha speciellt god effekt eftersom många äter väldigt lite och inte klarar att täcka sitt proteinbehov. Det leder till att de mister muskelmassa och blir svaga.

Lönsam affär
- Unviersitetet i Bergen samarbetar med både Halstensen Granit AS och Havstrand som står för leveranserna av både filé och rens med god kvalitet. Även Möreforskning Ålesund är med i detta forskningsprojektet.

Det skall gå att få ökad lönsamhet även på rens till mänsklig konsumtion genom att man utvecklar proteiner med hälsoeffekter. Det är jättedumt att kasta sådana råvaror tillbaka i havet, säger Gudbrandsen som själv kommer från Brattvåg.

Källa: Sunnmörsposten 25 juli 2018 >>
Fritt översatt av Aktuelltredaktionen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln