FN varnar för överfiskade världshav

Fiskkonsumtionen är den högsta som någonsin noterats, samtidigt som en tredjedel av världshaven är överfiskade, enligt FN. Arkivbild. Fiskkonsumtionen är den högsta som någonsin noterats, samtidigt som en tredjedel av världshaven är överfiskade, enligt FN. Arkivbild.
En tredjedel av världshaven är överfiskade samtidigt som fiskkonsumtionen i världen är den högsta som hittills har noterats, skriver FN i en rapport. I genomsnitt äter en invånare på jorden drygt 20 kilogram fisk om året, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 1961 då genomsnittet låg på 9 kilogram per person och år.

– Det är ett alldeles för högt tryck på de marina tillgångarna, och vi behöver betydande fler åtaganden från världens regeringar för att förbättra fiskbestånden, säger Manuel Barange som är chef för FN:s livsmedelsorganisation FAO i Rom.

Överfiskningen är särskilt påtaglig i världens fattiga länder, där många redan kämpar med att få näringsrik mat på tallriken, enligt FN. Omkring 3,2 miljarder människor på jorden får nästan 20 procent av sitt intag av animaliska proteiner från fisk.

Källa: TT 9 juli 2018

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln