Ny forskning: Fiskrik kost kan minska risken för Alzheimers

Bildkälla: Unsplash Bildkälla: Unsplash
Ny forskning visar att en fiskrik kost kan minska risken för att dö i förtid med nästan 40 procent. 

Studien som pågått i hela 16 års tid har utförts på Zhejiang Universitet i Kina. Under de 16 åren har över 180 000 kvinnor och 240 000 män undersökts. 

För kvinnor som äter stora mängder lax, torsk och kolja minskar risken att dö av Alzheimers med 38 procent, medan män som äter mycket fisk minskar risken att dö av leversjukdom med 37 procent.
Men beroende på hur fisken är tillagad kan resultatet skilja sig markant. Omega-3-fettsyror hjälper kroppen att reducera risk för inflammation, vilket i sin tur också minkar risken för cancer och hjärtsjukdomar. 

Om fisken friteras får du också i dig transfetter som i princip nollställer omega-3-fettsyroronas hälsofördelar.

Minskar också risk för hjärtsjukdomar
Resultaten varierade beroende på hur fisken tillagades.
Något som studien också visade var att risken för att dö till följd av en hjärtsjukdom minskades med 10 procent hos de individer som åt störst mängd fisk.

För männen som åt mest fisk minskade även risken att dö i cancer med 6 procent och risken att dö från lungsjukdomar med hela 20 procent.

Läkarna analyserade även de som fick i sig mest omega-3-fettsyror, utöver fiskintaget. Det visade sig då att kvinnorna med det högsta intaget minskade risken för att drabbas av hjärtsjukdomar med 18 procent, respektive 15 procent för männen. 

Källa: Nyheter24 24 juli 2018 >>
Hela studien hittar du här: Journal of Internal Medicin 17 juli 2018 >>
 
Conclusion from the study
"Consumption of fish and LCn‐3 PUFAs was robustly associated with lower mortality from major causes. Our findings support current guidelines for fish consumption while advice on non‐frying preparation methods is needed."

 
Etiketter: forskning hälsa omega-3

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln