Värmeböljan ger oss månader av rötmånad

I slutet av juli börjar den period vi traditionellt kallar rötmånaden. Men det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Eftersom det har varit mycket varmt i Sverige under en längre tid så har rötmånaden egentligen pågått i månader.

– Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Varma och fuktiga dagar trivs bakterier och mögel som kan göra oss sjuka allra bäst. Genom att ta hand om maten rätt kan du både minska matsvinnet och risken för att bli sjuk.
  • Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.

När du kommer hem
  • Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
  • Kontrollera ditt kylskåp. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
  • Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
  • Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
  • Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!

På utflykt, på landet eller i båten
  • Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
  • Tvätta händerna innan du ska laga mat, efter toalettbesök och efter att du varit i kontakt med djur.


Förvara maten rätt >>

Laga kyckling säkert - minska risken för att bli magsjuk >>

Källa: Livsmedelsverket 17 juli 2018 >>

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln