Svenskt yrkesfiske är hållbart

Felaktigt utpekade. Varför vill man inte prata om de egentliga miljöproblemen: landbaserad industriell verksamhet, säl, skarv och övergödning? skriver debattören. Bild: Eric Johansson Felaktigt utpekade. Varför vill man inte prata om de egentliga miljöproblemen: landbaserad industriell verksamhet, säl, skarv och övergödning? skriver debattören. Bild: Eric Johansson
Alla problem i havet skylls gärna på yrkesfisket, men det är inte yrkesfisket som utgör ett hot mot känsliga områden eller orsakar ”beståndskollapser”, skriver Peter Ronelöv Olsson, SFPO.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik - Trålgränser, 5/7
Bottentrålning är livsmedelsproduktion och inte någon miljöförstörande verksamhet. Svenskt fiske sker regelenligt och det förekommer inget överfiske. En bottentrål är ett skörderedskap, som används på samma sätt som bönderna skördar sina åkrar.
Man har bottentrålat i Sverige sedan 1866. Trålning i de områden som nämns i artikeln sker med artsorterande rist, det vill säga all fisk sorteras ut och blir oskadd kvar i havet. Dessa fisken är långsiktigt hållbara och MSC-certifierade.
Sportfiskarnas trovärdighet kan starkt ifrågasättas. Medan yrkesfisket var drivande för att få området Bratten i Skagerrak skyddat (ett område med unika korallförekomster) vill Sportfiskarna fortsätta kunna ankra i området, med andra ord fortsätta förstöra korallrev. Sportfiske sker fullt öppet i stängda områden och är fullständigt okontrollerat, i motsats till yrkesfisket som sannolikt är den mest kontrollerade näringen i Sverige. Sportfisket står för det största uttaget av kustnära torsk.

Grova felaktigheter
I debattartikeln förekommer grova felaktigheter som författarna borde vara väl medvetna om. Att svenskt yrkesfiske skulle ha orsakat några ”beståndskollapser” finns det inget vetenskapligt stöd för. När det gäller problem i havet skylls gärna allt på yrkesfisket. Varför vill man inte prata om de egentliga miljöproblemen: landbaserad industriell verksamhet, säl, skarv och övergödning?

Det sker definitivt ingen trålning på ålgräsängar. De skadas däremot svårt av ankrande sportfiske- och fritidsbåtar. Debattörerna skriver att det skulle vara enkelt för Sverige att ändra tillträdesregleringen för utländska fartyg, det är fel även det då frågan regleras i internationella avtal. Vad är den egentliga orsaken till att Sportfiskarna försöker måla upp en fullständigt osann bild av det svenska yrkesfisket?

Peter Ronelöv Olsson
ordförande, Sveriges Fiskares PO, SFPO

Källa: GP 6 juli 2018 >>

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln