50 millioner isoporkasser med laks. Men ingen oversikt hva som skjer med de etter bruk

MEST ISOPORKASSER: Pakking av laks i isoporkasser på Grieg Seafood Finnmark sitt lakseslakteri i Alta. Isoporkasser er den klart mest vanlige emballasjen for sjømat. FOTO: AGNAR BERG MEST ISOPORKASSER: Pakking av laks i isoporkasser på Grieg Seafood Finnmark sitt lakseslakteri i Alta. Isoporkasser er den klart mest vanlige emballasjen for sjømat. FOTO: AGNAR BERG
Isopor er en del av plastsøpla i havet. I fjor gikk det om lag 50 millioner isoporkasser med laks ut av Norge. Men det finnes ingen oversikt over hva som skjer med kassene etter bruk.

I Norge er det en god oversikt over hva brukte kasser fra sjømatnæringen går til. Men 95 prosent av norsk sjømat eksporteres, og det finnes ingen god oversikt over hvordan disse kassene ender sine liv.
Ikke oversikt

Sjømatrådet har med utgangspunkt i at det går 20 kilo laks i en laksekasse og at det i fjor ble eksportert 1.004.974 tonn laks, kommet fram til at denne laksen ble sendt i 50.248.700 isoporkasser.

-Vi vet ikke hva som skjer med kassene nå de kommer fram til mottakerlandene. Det er mye avhengig av regelverket i det enkelte land, sier kommunikasjonsdirektør Are Kvistad i Sjømat Norge.

«Spiser isopor»
Generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet, sier at isopor som «havsøppel» blant annet er problematisk fordi den brytes lett opp og spres rundt omkring. Den kan ende som «mat» både for fugl og fisk.
- På kort sikt må vi få en panteordning og avgift på isoporkasser. På lengre sikt må det jobbes mot andre materialer for emballering av sjømat. Men det er vanskelig fordi det ser ut som at det er mektige interesser som vil ha fortsatt bruk av plastprodukter fra oljeindustrien, sier Esmark.
[...]

Läs hela artikeln: Fiskeribladet.no 21 juni 2018 >>

Relaterat

Skeptisk til nedbrytbar plast
Havet fylles opp med plast som det vil ta hundrevis av år å bryte ned. Men det er blindspor å satse på nedbrytbar plast, mener avfallsekspert.

Det produseres i dag plastprodukter som produsentene hever brytes ned i løpet av kort tid. -Folk blir lurt til å tro at dette er biologisk nedbrytbar plast. Men sannheten er at det kan være opp til 70 prosent fossile plastråstoffer i denne bioplasten, sier daglig leder i rådgivingsselskapet Mepex, Frode Syversen.

Läs hela artikeln: Fiskeribladet.no 25 juni 2018 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln