Därför kan du äta havskräftor utan att skämmas

Goda och certifierade. Det Goda och certifierade. Det är helt ok att äta havskräftor. Bild: Kari Holmwall Goda och certifierade. Det Goda och certifierade. Det är helt ok att äta havskräftor. Bild: Kari Holmwall
Ät havskräftor med gott samvete, oavsett hur de är fiskade!

I en debattartikel den 23 juni argumenterar Karl Åkerlund emot trålfångad havskräfta. Vi kan hålla med om att det inte är bra med den sänkning av minimimåttet på havskräfta som skedde, från 13 till 10,5 centimeter, men så beslutade EU.

Sänkningen i sig kommer dock inte att leda till att fler trålar efter havskräfta, antalet bestäms av Havs- och vattenmyndigheten, som beslutar om tillstånd. År 2017 fiskades endast 39 procent av kvoten, så nog finns det gott om utrymme för fler att fiska havskräfta, särskilt så eftersom beståndet mår riktigt bra!

Karl Åkerlund har fel i mycket, bland annat vad gäller överlevnad. Fakta visar att överlevnadsgraden är hög och det är också därför det finns ett överlevnadsundantag från landningsskyldigheten. Köp och njut av havskräftor, oavsett om det är fiskade med trål eller bur så länge som de är lagligt fiskade. Svenskfångade havskräftor är dessutom MSC-certifierade. 

Inlägg i Bohusläningen 27 juni 2018 >>
av Peter Ronelöv Olsson, Ordförande SFPO
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln