Laxodlare bäst på hållbarhet

Arkivbild. Arkivbild.
Då investornätverket FAIRR (Farm Animal Investment Risk & Return) offentliggjorde sitt index för hållbarhet bland 60 globala proteinproducenter var det laxodlarna som gjorde det bäst, skriver Kyst.no.

Marine Harvest, Lerøy og färöiska Bakkafrost tog respektive första, andra och tredje plats på indexet där företag blir värderade efter hälsa-, miljö och samhällskriterier. Fyra andra lax-företag kom också bland de 15 bästa.
Kriterierna som värderades var
  • Utsläpp av klimatgaser
  • Avskogning & hot mot biologisk mångfald
  • Färskvattenanvändning
  • Förorening och avfall
  • Antibiotika
  • Djurskydd
  • Arbtesmiljö
  • Matsäkerhet
Låg användning av antibiotika, ambitiösa mål för reduktion av klimatgaser och hög kvalitet på rapportering av kritisika hållbarhetsproblem bidrog särskilt till de goda placeringarna för laxföretagen.

Rapporten slår fast att fiskodlare använder mindre resurser än uppfödning av landdjur, men att utvidgning och tillväxt kan innebära en risk för marina ekosystem i närområdena.

Källa: Bladet Vesterålen 27 juni 2018 >>
Fritt översatt av Aktuellt från FR

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln