Fiskare på Öland vill sälja strömmingsfiléer och EU vill ha mer

Fiskaren Mikael Johnsson i Böda hamn på Öland hoppas få bättre avsättning för den strömming han tar upp ur Östersjön. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT Fiskaren Mikael Johnsson i Böda hamn på Öland hoppas få bättre avsättning för den strömming han tar upp ur Östersjön. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT
Att en allt större del av Östersjöströmmingen håller sig under EU:s gränsvärden för dioxin väcker framtidstro hos Ölands fiskare. Planer finns på en gemensam filémaskin för den öländska fisken – för att kunna sälja mer fisk direkt till konsumenterna.

Tanken är att tre fiskare gemensamt ska köpa in en filémaskin för strömming och bygga ut anläggningen i Bläsinge hamn på södra Öland. För ändamålet har man ansökt om så kallade Leader-pengar, stöd från Jordbruksverket.

– Vi har ju problem att komma ut på marknaden med våra produkter. Jag hoppas ju givetvis att vi ska få bättre betalt för vår fisk. Kan man ta filéfisken och få ett betydligt bättre kilopris för den, då hade vi vunnit mycket, säger Mikael Johnsson, strömmingsfiskare på Öland.
Blir till djurfoder
Han utgår från Böda hamn och Byxelkrok. Fångsterna längs kusten är stora, men det mesta av fisken blir inte mat för människor. Den skeppas istället till Västervik där den förädlas till fiskolja och fiskmjöl, som enklare kan renas från miljögifter och bli en ingrediens i djurfoder.
– Vi har ju våra försäljningskanaler och blir ju av med vår fisk och vi får väl helt okej betalt. Men vi vill att mer fisk ska gå till konsumenter i stället för djurfoder, säger Mikael Johnsson.

Stora intäkter att hämta
Hans kollega, fiskaren Stefan Nilsson i Bläsinge, ger ett räkneexempel.
– För fiskmjöl får vi två kronor kilot och filéer kan man sälja för 30. Har vi 100 ton fisk per år kanske 40 ton av dem hade gått att filéa. Det handlar om enorma skillnader i intäkter, säger han.

Intresset för strömming och sill från Östersjön är i dag minst sagt svalt bland konsumenterna. Detta eftersom den innehåller höga halter av miljögifterna PCB och dioxin. Livsmedelsverket avråder barn och kvinnor i fertil ålder att äta den.

Hoppas på attitydsförändringar
Men den långsamt positiva trenden i dioxinhalterna och signalvärdet i att allt fler områden i Östersjön nu har konstaterat strömming med halter under EU:s gränsvärden, tror Mikael Johansson kan leda till attitydsförändringar.
Målet är att komma i gång med filéanläggningen på Öland någon gång nästa år.
– Det här ligger i tiden. För att öka omsättningen i våra företag och öka lönsamheten så måste man ju ha lite framtidstro och försöka, säger Mikael Johansson.

Läs inlägget och se SVT:s rapportering här: SVT Småland 25 juni 2018 >>

Relaterat

Snart har halva Östersjön strömming med dioxinvärden under EU:s gränsvärde. Foto: TT Snart har halva Östersjön strömming med dioxinvärden under EU:s gränsvärde. Foto: TT
EU vill ha mer strömming från Östersjön
Inom kort kommer strömming och sill från ytterligare tre områden i Östersjön få grönt ljus att säljas på den europeiska marknaden.
Halterna av miljögifterna dioxiner och PCB i sill och strömming från Östersjön minskar, om än långsamt.
Inom kort kommer det exportförbud inom EU som råder för strömming och sill att lyftas från ytterligare tre fångstområden i Östersjön. Det handlar om sill under 21 centimeter från ett fångstområde öster om Gotland, och två fångsområden vid Litauens och Polens kust.

Läs hela artikeln: SVT Småland 25 juni 2018 >>

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln