Unik bärgning av spökgarn från havets botten

Nu pågår ett unikt försök att bärga ett stort så kallat spökgarn från havets botten utanför Smögen på västkusten. Spökgarn är förlorade fiskeredskap som kan fortsätta att fånga fisk, men också däggdjur som sälar.

Det viktigt att få upp spökgarnen ur havet, säger Charlotta Stadig på Havs- och vattenmyndigheten.
– De utgör två stora problem. De bidrar dels till plast, det blir en stor utsläppskälla, och sedan när de ligger här och fortsätter att fiska så bidrar de till det som vi kallar spökfiske. Där både fiskar och däggdjur kan fastna, säger Charlotta Stadig på Havs och vattenmyndigheten.
Vi befinner oss på havet ett par kilometer utanför Smögen på västkusten. På en båt med grönt skrov finns en stor blå kran och nere i vattnet dykare som jobbar på 30 meters djup.

Det som ska försöka bärgas är en typ av fiskeredskap, en snörpvad. Den tillhör vraket Thetis, som förliste här för 35 år sedan. Snörpvaden är väldigt stor, 400 x 100 meter, och väger ungefär 20 ton.

Arbetet är svårt och tufft och det går ungefär en meter höga vågor. Det är första gången man försöker att bärga ett sådant här tungt spökgarn. Hittills har en liten del bärgats.
– Ungefär en tiondel. Vi ska verka för att vi ska få upp hela snörpvaden, men det är möjligt att delar inte går att få upp, säger Fredrik Lindgren som är utredare på Havs och vattenmyndigheten. 

Detta är en del av en satsning på att bland annat sanera vrak och rensa havet från spökgarn.

Källa: Sveriges Radio 13 juni 2018 >>

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln