Mer oppdrettsfisk kan fø befolkningsveksten

En ny studie viser at når matproduksjonen i verden må økes opp mot 70 prosent for å fø en befolkning som nærmer seg ti milliarder mennesker i 2050, kan oppdrett av sjømat løse mye.

Den norsk-amerikanske studien har stilt spørsmålet om det er mulig å skaffe protein til så mange mennesker og samtidig redde planeten, og hvor store areal man vil trenge på å produsere nok animalsk protein til alle.
 
Bladet Vesterålen 29 maj 2018 (klicka för att förstora) Bladet Vesterålen 29 maj 2018 (klicka för att förstora)

Svaret deres var at økt oppdrett av sjømat kan spare så mye som 7,5 kvadratkilometer landareal fra å utnyttes til matproduksjon på land. Det er et areal dobbelt så stort som hele India, skriver NRK. For å produsere tilsvarende mye sjømat trengs bare 300.000 kvadratkilometer sjøareal.

- Jeg ble svært overrasket. At vi kan bevare opp mot 7,5 millioner kvadratkilometer med landareal hadde jeg ikke trodd. Jo større areal vi kan spare, jo bedre er det for naturen. En av de vanligste årsakene for at dyr blir utryddet er at vi mennesker ødelegger områdene de bor i, sier Claire Runge, forsker i arktisk og marin biologi ved UiT Norges arktiske universitet til NRK.

Årsaken er at fisk trenger mindre mengde fôr enn storfé og andre landdyr som brukes i kjøttproduksjon. Mens ei ku må ha fra tre til 13 kilo fôr til utvikle snaut et halvt kilo muskler, trenger en oppdrettsfisk bare halvt til ett kilo fôr.
UiT har samarbeidet med National Center for Ecological Analysis and Synthesis (NCEAS) i California om studien.

Leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, mener det ikke er fornuftig å øke produksjonen av oppdrettsfisk, uten at man har løst problemene med lus, rømming, fortrenging av lokale kystfiskere og kjemikaliebruk.

Bladet Vesterålens hemsida >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln