Nye fremskritt for avl på oppdrettstorsk

Nå er torsken også blitt et husdyr, sier seniorforsker Atle Mortensen i Nofima. Den vokser godt, dødeligheten er redusert, deformiteter er praktisk talt historie, og adferden er en helt annen enn for noen år siden, fastslår Mortensen.
[...]

Avlsprogrammet disponerer nå et yngelanlegg på Kvaløya utenfor Tromsø, et sjøanlegg ved Ringvassøya nord for Tromsø, i tillegg til at en har en teststasjon med back-up og innhenting av data for vekst hos LetSea på Dønna på Helgelandskysten i Nordland.
- Vi står fortsatt på med avlsprogrammet, som vi har gjort siden oppstarten. I sjøen står nå 4. generasjon av torsk fra programmet, og neste år kommer 5. generasjon. Vi ser stadig god fremgang, og vi ser tydelig økt og jevnere vekst, derformitetene på torsken er praktisk talt ikke-eksisterende, den er blitt mye roligere og adferden gjør at vi nå kan si at også oppdrettstorsken er blitt et husdyr, sier Mortensen.
 
I sjøen står det nå torsk av fjerde generasjon som er avlet frem gjennom det nasjonale avlsprogrammet for torsk hos Nofima.  FOTO: NOFIMA I sjøen står det nå torsk av fjerde generasjon som er avlet frem gjennom det nasjonale avlsprogrammet for torsk hos Nofima. FOTO: NOFIMA

Positivt for yngel
Han fremhever også at yngelproduksjonen er positiv, og fastslår at dødeligheten er gått drastisk ned.
- Når det gjelder dødelighet på yngel av laks og torsk er det fremdeles langt mindre dødelighet på lakseyngel. Nå skal det sies at størrelsesforholdet mellom lakseyngel og torskeyngel er 1 til 100. Lakseyngelen er langt mer utviklet, og torskeyngelen er ikke så robust. Naturen har imidlertid selv tatt høyde for at noe torskeyngel kan forsvinne på veien. Mens en liter rogn av laks gir 50.000 yngel, så gir en liter rogn fra torsk 400-500.000 yngel.
[...]

Ikke salg hele året
Han mener også at markedstilpasningen må være en annen dersom det igjen skal satses på torskeoppdrett.
- Forrige gang prøvde en å selge torsken på samme måte som laksen, det vil si hver uke gjennom hele året, selv i de første månedene av året når det kommer store mengder vill torsk på markedet. I det hele tatt var det mange ting som gikk galt den gangen. De som nå begynner å vise interesse for torskeoppdrett, er aktører som har drevet med det tidligere. De ser at verden har forandret seg. Rammevilkårene er helt annerledes nå, med bedre vekst, lavere dødelighet og den rømmer ikke lenger. Fisken har oppdaget at den har det bedre i merden, hvor den fôres jevnlig, påpeker Mortensen.

Läs hela artikeln: Fiskeribladet 15 maj 2018 >>

Etiketter: norge torsk fiskodling

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln