Jätteräkodlaren tillbaka efter konkursen

Aktuellt från FR kommer under sommaren att presentera nya medlemmar i Fiskbranschens Riksförbund. Allt för att öka gemenskapen och förståelsen för varandras verksamheter. Först ut är Vegafish som nu etablerat sig i Lysekil.

Ny ort och nya stora samarbetspartners för jätteräkodlaren Vegafish.
Under 2015 etablerade sig bolaget Vegafish på Findus område i Bjuv och under ett par år försökte man få igång sin odling av jätteräkor i ett slutet landbaserat system – räkor som annars hämtas från tropiska klimat. Man hade fått till ett samarbete med grannen Findus, som planerade att sälja räkorna efter att en storskalig produktion kommit igång.
 
Men projektet drabbades av flera problem – när odlingsbassängerna fylldes med vatten sprack de, och samarbetspartnern Findus lade ner sin produktion på området. Det ledde till slut till att man i februari förra året gick i konkurs, utan att produktionen kommit igång.

Produktionen är igång
Nu gör man ett nytt försök på en ny ort: Lysekil. En anläggning är färdigställd och produktionen är nu igång. Den första skörden kunde tas i slutet av april och landade på 400 kilo räkor, rapporterar Vetenskapsradion.

I nuvarande anläggning kan man producera omkring 8 ton räkor om året, och framöver vill man skala upp. I dag är Vegafish ett inkubatorföretag inom Innovatum, vilket också inneburit att man fått hjälp av ingenjörskonsult­företaget Combitech i Trollhättan. Det ska också lägga grunden för en flytt till en större anläggning.

Läs hela artikeln: Food Supply 16 maj 2018 >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln