WWF:s presenterar ny Fiskguide

WWF publicerade sin Fiskguide där Östersjötorsken får rött ljus men Västkusträkan och flera andra arter får grönt ljus. Så här kommenterar Fiskbranschens Riksförbunds orförande Krishan Kent nyheten:

"För oss i Fiskbranschen är hållbart fiske och balanserade ekosystem helt nödvändigt för en livskraftig näring och vår möjlighet att långsiktigt erbjuda våra kunder och konsumenter attraktiva sjömatsprodukter.

Vi ser positivt på att WWF, liksom vi, fortsatt ser en bärkraftighet inom arter och bestånd som är viktiga för den svenska konsumenten som räkor, makrill och även den viktiga torsken från Barents hav. 

Jag vill också poängtera betydelsen av att vi som näring från hav till bord tillsammans med myndigheter samverkar och tar ansvar för att fisk & skaldjur på den Svenska marknaden är fångade med redskap, och inom kvoter baserade på vetenskapliga och hållbara fundament.

I ett led att öka samarbetet inom näringen har vi tillsammans med handeln etablerat ett Redlighetsforum där hela näringen och specialister möts."

 

Ur WWF:s pressmeddelande
Läget för Östersjötorsken har förvärrats och fisken hamnar på rött ljus i WWF:s uppdaterade fiskguide som lanseras idag.

Livskraftiga bestånd av torsk i Barents hav
Torsken i Barents hav, Norska havet och vid Svalbard har utvecklats positivt och får grönt ljus i årets guide (gult 2017.) Beståndet är livskraftigt och effektiva åtgärder har satts in för att stoppa illegalt fiske, minska utkasten från båtarna och förbättra fångsrapporteringen, enligt WWF.

Fortsatt grönt ljus för Västkusträkan
När det gäller fisket på Västkusten får MSC- och KRAV-certifierad nordhavsräka fortsatt grönt ljus. 

Årets ”gröna” nykomlingar i guiden
Fem nya arter har lagts till i årets guide – chilensk blåmussla, peruansk kammussla, hokkaidomussla, bäckröding och silverlax. Alla är ASC-certifierade. 
Andra nyheter är att MSC-certifierad marulk, lubb och havskatt samt KRAV-odlad guldsparid och havsabborre introducerats på den svenska marknaden. Arterna har tidigare inte haft gröna alternativ.

Redaktionens kommentarer:
  • Viktigt att notera att MSC/ASC/Krav-märkta produkter alltid är gröna.
  • Hela det svenska räkfisket är certifierat och därmed är all svensk räka grön.
  • Även MSC-havskräfta (trål + bur) från Västkusten är grön.
  • Svensk burkrabba är också grön.
  • WWF:s Fiskguide skall hållas isär från Rödlistan som tas fram av ArtDataBanken. 

Länk till WWF:s Fiskguide >>
Länk till ArtDataBankens Rödlista >>
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln